Meath

Enligt den keltiska folktron är de runda kullarna som förekommer på hela Irland hemvist för älvor. Förr visste man inte att många av kullarna var förhistoriska gravmonument.

County Meath kan skryta med ett av de mest kända, nämligen Newgrange. Hela området omkring floden Boyne är för övrigt mycket rikt på arkeologiska fynd, och står på UNESCOs lista över världsarv. Newgrange är ett mystiskt byggnadsverk från stenåldern som är äldre än pyramiderna och Stonehenge. Tack vare att det låg begravt under jord och gräs i 4000 år är gravmonumentet osannolikt välbevarat. Det grävdes fram 1699 efter att ha upptäcks när man letade efter sten att ha som byggnadsmaterial. Den största byggnaden består av en gånggrift och en rund kammare från stenåldern, den är mest känd för att solen bara lyser in i kammaren en enda dag på hela året, under vintersolståndet. Under den dagen är det nästan omöjligt att få tillträde till Newgrange; de få besökare som får plats lottas fram. De som kommer under alla andra dagar på året får nöja sig med en demonstration; man släcker ljuset i kammaren och i stället lyser en strålkastare rakt genom ingången.

Det finns tre alkover i gravkammaren, var och en med en stor stenkista där de kremerade kvarlevorna av de döda placerades. Både insidan och utsidan av monumentet är utsmyckade med olika mönster. I synnerhet ett motiv med tre spiraler, som är vanligt i keltisk konst, återkommer flera gånger.

Newgrange ligger mindre än en timmes väg från Dublin och på vägen kan man stanna vid Tarakullen, som är väl värd ett besök. I klart väder kan man från Tarakullen se en stor del av Irland. Här tror man att de forntida kungarna av Irland hade sin tron.

Det finns också en hög sten, ödesstenen, där man tror att de kröntes. Legenden säger att stenen fördes till Irland av Tuatha Dé Danann, ett mytologiskt folkslag som troddes ha gudomliga egenskaper. Men senare undersökningar har visat att den troligtvis är inhemsk. Till sevärdheterna hör bland annat en fornborg från järnåldern och en gånggrift från yngre stenåldern. Tarakullen har även i modern tid varit skådeplats för historiska händelser. Under upproret 1798 hade 4000 av de irländska rebellerna ett läger här, av dem dog över 500 när engelsmännen slog ned upproret.

Norra Europas största normandiska slott, Trim Castle, byggt 1204 och med en yta på hela 30 000 m2 ligger i staden Trim. Slottsparken är öppen för besökare året om, och själva slottet är öppet under sommaren mot en mindre entreavgift. Följer man med på den guidade rundturen kan man få veta mer om den historiska graffiti som återfinns på väggarna. En del av klottret daterar sig ända tillbaka till tiden då slottet byggdes.


Läs mer

Innehåll

[Att bo] [Carlow ] [Cavan] [Clare] [Cork ] [Donegal] [Dublin ] [Galway] [Karta] [Kerry] [Kildare ] [Kilkenny] [Laois] [Leitrim] [Limerick] [Länkar] [Louth] [Mayo ] [Meath ] [Monaghan] [Keltisk mytologi ] [Offaly ] [Roscommon] [Sligo] [Tipperary] [Tips ] [Waterford] [Wicklow]

Email:[email protected]

Länkar



Kreativ?
Drömguden : myten om Angus
Dominera världen

Hem