I förra veckan hittade jag Kilkenny 3,5% på PrisXtra. Det fanns även hasselnötter som var kvar sedan julen. Det smakade utmärkt tillsammans. Vad jag inte förstår är vad den där plastkulan i ölen ska vara bra för. Det har tydligen med skummet att göra. Plastkulan är ihålig och när ölet fylls i burken gör trycket att en viss mängd kvävgas och kolsyra pressas in i den. Sedan när man öppnar burken minskar trycket och gasen i plastkulan pyser ut därifrån. Detta ger upphov till en massa skum. Det är det man vill åstadkomma med plastmanicken och det är därför det heter Draught Can. Synd att man inte kan köpa det på flaska enligt min mening.
Etiketter: ale
Kilkenny
Irländska ales brukar vara bärnstensfärgade med en fyllig maltkaraktär.
Smithwicks är Irlands äldsta öl och exporteras under namnet Kilkenny, detta för att Smithwicks anses för svårt att uttala för utlänningar ("Smitticks" sägs vara så nära man kan komma det korrekta uttalet).
Smithwicks är en mörkt bärnstensfärgad brygd med fluffig skumkrona, mild, komplex och aromatisk smak, som man inte tröttnar på, med en aning sirapssötma och en alkoholhalt på 4,5 volymprocent.
Wexford Irish Cream Ale
Det innehåller en viss mängd kvävgas och inte bara kolsyra vilket åstadkommer en liten kaskad av skum när burken öppnas, när skummet har lagt sig klarnar ölet till en mörk bärnstensfärg med gräddigt skum. Doften är fruktig med lite kolatoner. Liksom Smitwicks är det en mild och fyllig ale, ganska välhumlad för att vara irländsk. En god ale men inte fullt så nyanserad som Smithwicks. Alkoholhalten är 5%.
Murphy’s Irish Stout
Tillverkas och säljs i Sverige av Spendrups. 3,5%. Finns i välsorterade dagligvaruaffärer.Färg: Mörk nästan svart. Smak: Mild, lätt bränd smak med ton av choklad. Markant beska och stor, halvrökig eftersmak. (www.spendrups.se)
Etiketter: ale, stout
Cider finns i många olika varianter på Irland, Scrumpys är en. Scrumpys är egentligen inget varumärke utan en traditionell hembryggd cider som görs på hela äpplen i stället för äppeljuice. Scrumpys är egentligen mer likt vin än cider, det är starkare än öl och har ofta ingen kolsyra kvar. Scrumpy har många smeknamn, ett är "Silly soup". Myterna är många. Utspilld Scrumpy kan förstöra fernissan på bardisken! När man brygger Scrumpys ska man placera en död mus i tunnan - drycken är inte färdiglagrad förrän musen är helt upplöst! osv.
Den kommersiella produkt som sägs vara mest lik traditionell scrumpy heter Westons Old Rosie, den håller dock bara ca 7 volymprocent alkohol till skillnad från de lokala varianterna som kan komma upp i så mycket som 15 procent. Detta är dock ingenting jämfört med den destillerade dryck som går under namnet Irish moonshine, Mountain dew eller Poteen. Det sistnämnda härstammar från en diminutivform av det iriska ordet för pot.
Författaren Tom O'Brien berättar att han råkade på en hembrännares gömställe när han bodde i grevskapet Limerick på 1970-talet. Senare fick han veta att polisen hade sökt efter det i åratal. Tom O'Brien var ute och letade efter en bortsprungen häst när han upptäckte ett övergivet skjul, långt från allfarvägen, och bortglömt av alla utom hembrännaren själv. Där inne fanns allt som behövdes för att bränna sin egen whisky, och ett förråd av torv för att hålla pannan varm. Det fanns till och med rinnande vatten, som leddes in från en bäck några meter bort, för att kyla ner kopparröret på apparaten.
Tom O'Brien blev först förbryllad över att ljungen verkade bränd på ett ställe bakom skjulet, men sedan berättade hans far att det var tradition att hälla ut det första glaset av varje omgång till älvorna.
Det dröjde längre innan han förstod vad smöret skulle vara till för. Varför stod ett paket smör på ett fat på fönsterbrädet? Långt senare fick han reda på att smör användes för att blanda till rätt specifik vikt, och därmed alkoholstyrka - man lade en liten klick smör i flaskan och hällde därefter i sprit och vatten till dess att smöret låg och flöt ungefär halvvägs från botten.
Poteen kan ha upp till 90% alkohol och har varit förbjudet sedan 1661. Liksom allt annat hembränt har det rykte om sig att kunna göra en blind. Men numera kan man även köpa en laglig variant, Bunratty Poteen som bryggs på licens sedan 2001. Bunratty meddelar att deras produkt är en eldig dryck, bryggd på korn och malt och därefter destillerad. Det har en delikat, dröjande eftersmak med en viss sötma och kan nu levereras till hela världen på beställning ifrån dem. Glöm bara inte att hälla ut lite till älvorna...
(Läs mer: In Praise of Poteen)
Etiketter: irland, poteen